projecten

Centrale Huisvesting Overheid

Sint Eustasius

status
ontwerp

opdrachtgever
Eiland Bestuur van Sint Eustatius

projectteam
Daan ter Avest
John Nieuwenhuize
Jerry Wagensveld
Joeri Bellaard

in samenwerking met
Lies Willers
Wilco Otte

kennis+kunde
energiebewust
proces+organisatie

Caribisch Nederland, Sint Eustatius: de ontwikkeling voor de Centrale Huisvesting Overheid staat klaar voor een volgende fase.

Binnen de huidig lopende opdracht van het eiland bestuur van Sint Eustatius is er tussentijds een verkennend onderzoek geweest in opdracht van het Rijksvastgoed bedrijf. Nieuwe inzichten hebben verfijningen doorgevoerd, het goedgekeurde definitieve ontwerp heeft aan kracht gewonnen.

Een helder patroon van paden verbindt de verschillende bouwdelen en afdelingen.  De paden zijn overdekt en bieden beschutting tegen zon en regen. De paden lopen door de volumes heen en maken het mogelijk dat de wind voor verkoeling kan zorgen. Het terrein is overzichtelijk en wordt aangeplant met solitair staande bomen, de nationaal bekende Rode Flamboyant. Centraal door de twee ensembles loopt een as met ingericht groen. Deze vegetatie is afkomstig van de Quill en wordt beschut van de zon door een ontworpen pergola met roosters.

De diverse volumes vormen een ensemble, de zo ontstane ruimte worden hiermee pleinruimtes, welke voor meerdere activiteiten gebruikt worden. Men heeft een mooi uitzicht vanaf de pleinruimtes over het eiland en de oceaan, daarnaast is er overzicht. De verschillende afdelingen zijn afsluitbaar, in het overloop gebied bevinden zich de meer openbare overlegplekken, vergaderruimten en de Raadzaal.