Tevreden gebruikers van nieuw gezondheidscentrum in oude textielfabriek

21 mei 2019

In de 120-jaar oude textielfabriek ’t Jannink in Enschede is een nieuw, eigentijds gezondheidscentrum gerealiseerd.

Het originele gebouw dat dateert uit 1900 werd tot 1967 als textielfabriek (spinnerij) gebruikt. Tijdens een uitgebreide renovatie in de jaren ’80 werd het gebouw getransformeerd tot wooncomplex en was er op de begane grond tot 2008 een textielmuseum gevestigd. Na jarenlange leegstand werd door ontwikkelaar Kloos2 in 2015 een nieuwe gebruiker gevonden en won MAS architectuur de architectenselectie voor de transformatie naar een eerstelijns gezondheidscentrum.

Belangrijk uitgangspunt van het ontwerp is het behoud van het industriële karakter van het pand. Door het ‘box-in-box’-principe blijven overal de oude maat en schaal van de spinzaal en het industriële verleden voelbaar. Een nieuwe vide zorgt ervoor dat daglicht tot in het hart van het gebouw doordringt.

Tijdens de recent gehouden open dag, ongeveer een jaar nadat het gezondheidscentrum in gebruik is genomen, hebben we diverse enthousiaste gebruikers en bezoekers gesproken. We zijn blij te vernemen dat zowel zorgverleners, cliënten als ook omwonenden tevreden zijn met het resultaat, en dat het een prettig gebouw is om in te werken en behandeld te worden. Het wederom hergebruiken van dit voor Enschedeërs zo kenmerkende gebouw (Rijksmonument) is daarmee een mooi en geslaagd voorbeeld van circulair en duurzaam hergebruik van bestaand vastgoed.

Meer informatie over dit project vindt u hier.