projecten

Kulturhus De Bijenkorf

Borne

status
gerealiseerd

opdrachtgever
Gemeente Borne

projectteam
Hylke Gjaltema
Rob Beerkens
Eef Roelofs
Guido Nobbenhuis
Wicher Veenhoven

in samenwerking met
Schreurders Bouwtechniek
Schreuder Groep
Nieuwenhuijse Bouwmanagement

kennis+kunde
interieur
directievoering+ bouwbegeleiding
proces+organisatie

De nieuwbouw van de multifunctionele accommodatie het Kulturhus De Bijenkorf te Borne is tussen de historische bebouwing van Oud Borne en een parkgebied met woonbebouwing gesitueerd.

Conceptueel uitgangspunt is de “Bornse” maat, de toepassing van een maximale korrelgrootte van de verschillende programmatische onderdelen welke gezamenlijk het culturele hart van de gemeenschap vormt.

In het nieuwe complex worden naast de culturele functies een bibliotheek, de muziekschool, een jongerensociëteit en functies voor ouderenzorg gehuisvest. Het cultureel centrum bestaat uit de grote zaal (250 personen), kleinere zalen voor fijne en grove handvaardigheid, een ontmoetingsruimte voor senioren en kantoorfuncties.

Onderdeel van het gebouw is de voormalige pastorie, dit monumentale pand is opgenomen in de gebouwcompositie. Elk bouwdeel kent haar eigen vorm en materiaalgebruik, waarbij er overwegend natuurlijke materialen zijn toegepast en in het interieur grote elementen met kleur zijn toegepast.

Duurzaam bouwen, conform convenant van de gemeente Borne, is integraal onderdeel van het ontwerp.