projecten

Martinsburg

Osnabrück

status
ontwerp

opdrachtgever
WMS Treuhand

projectteam
Rob Beerkens
Gerwin Tornij
Marcel Barzilay

in samenwerking met
Hoff und Partner

kennis+kunde
Bouwen in Duitsland

In de door WMS Treuhand uitgeschreven besloten prijsvraag voor een stedenbouwkundige visie met o.a. een nieuw kantoorgebouw en woningbouw in Osnabrück, heeft MAS architectuur een eervolle vermelding behaald.

Het conceptuele uitgangspunt is het ontwerpen van een verdicht grondgebonden woningbouwprogramma, een langwerpig drie- tot vierlaags kantoorvolume, gegroepeerd rondom een centraal groen openbaar gebied, dat o.a. benut kan worden t.b.v. recreatie en retentie. Het benodigde parkeren is deels opgenomen in het oplopende terrein, deels als inpandige en ondergrondse stallingsgarage.

Het representatieve kantoorgebouw is de centrale blikvanger, horizontaal geleed met enkele afgeronde hoeken. De buitenzonwering, bestaande uit draaibare of schuifbare schermen met een decoratief patroon, zorgt voor een dynamisch beeld. Alle ontworpen woningen zijn vanaf de begane grond bereikbaar en de elementaire bouwsteen als basistype is een benedenwoning met bovenwoning, beide met patiotuin.

De toepassing van een gemĂȘleerde baksteen, als plint bij de woningen en als horizontale banden bij het kantoorgebouw, verbindt beide plandelen.