projecten

Boswinkel-Oost

Enschede

status
in uitvoering

opdrachtgever
Koopmans TBI

projectteam
Rob Beerkens
Gerwin Tornij
Dinant Dollekamp
Marcel Barzilay

in samenwerking met
Aveco de Bondt

kennis+kunde
CoCreatie
ConceptWonen
BIM
energiebewust

De wederopbouwwijk Oost-Boswinkel in Enschede wordt getransformeerd tot een gemêleerde, vitale nieuwe wijk. In het hele proces hebben de huidige bewoners van de wijk een belangrijke stem middels ontwerpcharettes en keuzemarkten.

Verschillende marktpartijen werden door woningcorporatie De Woonplaats geselecteerd om concepten te ontwikkelen voor de verschillende energieneutrale woningtypologie├źn. MAS architectuur heeft in opdracht van Koopmans TBI ontwerpen gemaakt voor o.a. 42 eengezinswoningen en 12 zogenaamde Beneden-Bovenwoningen. Op de keuzemarkt voor de toekomstige bewoners van de wijk bleken deze ontwerpen het meest populair.

MAS architectuur heeft een flexibel concept bedacht waarbij de bewoners in 3 stappen hun eigen woning konden samenstellen. De eigen keuze voor een plattegrondindeling, een gevelontwerp en materialisatie, maken de woning tot het eigen huis binnen de wijk Boswinkel-Oost. Binnen 1 dag werden alle keuzes van 20 gezinnen, met al hun toekomstige buren, door MAS live samengesteld tot plattegronden en gematerialiseerde gevels van in totaal 6 woonblokken.