projecten

Gezondheidscentrum 't Jannink

Enschede

status
in uitvoering

opdrachtgever
Kloos2

projectteam
Rob Beerkens
Gerwin Tornij
Diederik Roeterdink

in samenwerking met
Dijkoraad Wiecherink
Lucassen bouwconstructies
AKOR Bouw
KP interieur

kennis+kunde
gezondheidszorgexpress
(Re)Vitalisering 2.0
interieur

Met het ‘box-in-box’ concept heeft MAS architectuur de architectenselectie gewonnen voor de transformatie van het rijksmonument ‘t Janninkcomplex in Enschede naar een eerstelijns gezondheidscentrum.

Het monumentale gebouw van de Engelse architect Sidney Stott dateert uit 1900, en werd tot 1967 gebruikt als textielfabriek (spinnerij). In 1982 is het complex gerenoveerd en verbouwd tot een textielmuseum en wooncomplex. Het museum was gevestigd in de voormalige spinzaal op de begane grond en sloot in 2008 haar deuren. Na jarenlange leegstand verwierf MAS in 2015 de opdracht voor de transformatie van de spinzaal naar een hedendaags eerstelijns gezondheidscentrum.

Belangrijk uitgangspunt is het behoud van het industriële karakter van het pand. Door het ‘box-in-box’-principe blijven overal de oude maat en schaal van de spinzaal en het industriële verleden voelbaar. In het midden van het gebouw is een bestaande, bovenliggende vide doorgetrokken tot in het gezondheidscentrum, zodat daglicht tot in het hart van het gebouw doordringt. Voor de centrale wachtruimte en voor diverse gebruikers heeft MAS ook de interieurs ontworpen.