projecten

GezondheidsCentrum Wesselerbrink

Enschede

status
gerealiseerd

opdrachtgever
Woningcorporatie Domijn

projectteam
Rob Beerkens
Gerwin Tornij
Herman Heuver
Herman van Ooijen
Peter Cleven

in samenwerking met
Schreuders Bouwtechniek
Dijkoraad Wiecherink

kennis+kunde
energiebewust

Dit duurzame eerstelijns gezondheidscentrum met appartemententoren en stallingsgarage vormt één van de eerste ingrepen binnen de revitalisatie van de stempelwijk Wesselerbrink te Enschede.

Het gezondheidscentrum met de 9 lagen hoge appartemententoren vormt een helder sluitstuk in de bestaande stedenbouwkundige stempelstructuur en een herkenbaar iconisch hoekaccent dat de entree van de wijk markeert.

De lange, smalle footprint en het multifunctionele gebruik vroegen om een helder ruimtelijk en functioneel afleesbaar concept. Een relatief smalle, hoge centrale hal met vide en lichtstraat, zorgt voor daglicht in het hart van het gebouw. Het interieurontwerp, waarbij natuurlijk materiaalgebruik en een ‘groene’ aandachtswand langs de vide belangrijke uitgangspunten vormen voor de ‘healing environment’, verzorgt een lichte en prettige sfeer voor zowel bezoeker als gebruiker.

Duurzame kenmerken zijn o.a. een waterregulerend vegetatiedak, elektriciteitsvoorziening d.m.v. PV-panelen en inzet van teruggewonnen warmte vanuit de ventilatielucht van het gezondheidscentrum voor de verwarming van de woningen.