projecten

Nautisch Eiland

Vathorst, Amersfoort

status
in uitvoering

opdrachtgever
Groothuis Wonen TBI

projectteam
Rob Beerkens
Gerwin Tornij
Richard Brok

kennis+kunde
ConceptWonen

Nautisch Eiland, een binnenstedelijk eiland in Vathorst Amersfoort, met 22 woningen in een karakteristieke ‘nautische stijl’. Een tender die de combinatie Groothuis Wonen en MAS architectuur in 2015 heeft gewonnen.

De architectuur van de woningen is een geheel eigentijdse vertaling van de karakteristieken van woningen uit o.a. Volendam, Marken en de Zaansteek. De nautische architectuurstijl kenmerkt zich door de houten gevelbekleding, topgevelornamenten en luiken. Bijzonder zijn ook de vrijstaande ‘boothuisjes’ bij de woningen, die op stedenbouwkundig essentiële posities worden geplaatst. Er is een breed keuzepalet ontwikkeld v.w.b. woningtypes, plattegronden, kleuren en materialen.

De kavels variëren in grootte en liggen allemaal aan het water dat het eiland omringt. De woningen zijn gesitueerd rondom een verkeersluw en groen plein. De verspringende rooilijnen en strategische hoekverdraaiingen op de eigen kavel geven het eiland een geheel eigen uitstraling. De houten aanlegsteigers en beschoeiing in combinatie met de groene hagen versterken het nautisch karakter van het eiland.