projecten

Universiteit Twente Ravelijn

Enschede

status
gerealiseerd

opdrachtgever
UT Twente, Vastgoedgroep Drienerlo

projectteam
Hylke Gjaltema
Rob Beerkens
Herman Heuver
Marcel Barzilay
Wicher Veenhoven

in samenwerking met
Ingenieursbureau Wassenaar
Schreuder Bouwgroep Twente
Koopmans Van Dijk Bouw

kennis+kunde
interieur
brandveiligheid

Als faculteit Menswetenschappen is de visie dat de kern en de kiem van het onderzoek in de ontmoeting van mensen ligt, onderzoekers, studenten en bezoekers.

Uitgangspunt voor het ontwerp voor de huisvesting van Management en Beheer  (M&B) is het beeldkwaliteitsplan van Hoogstad architecten voor het Onderwijs en Onderzoek centrum op de campus van de Universiteit Twente te Enschede. Vanwege de nieuwbouw moest de bestaande bebouwing wijken en daarmee was er ruimte om het vormgeven van bovengenoemde ontmoeting het hart van het ruimtelijk ontwerp te laten zijn. Verschillende typen van ontmoetingen, van formeel tot informeel in verschillende gradaties, zijn eigenlijk de laboratoria van deze faculteit. 

De nieuwbouw bestaat uit twee “wijkende” vleugels met elk een dubbelcorridor ontsluiting en in het middelste volume zijn de collegezalen gehuisvest. Qua kleurengamma passend in de bestaande context kent de nieuwbouw (baksteen en glas) vele schakeringen van grijzen en grijswitten. Het volume met collegezalen kent een gevel van gepatineerd koper in een strekmetaal profilering.