projecten

Klimopstraat

Hengelo

status
gerealiseerd

opdrachtgever
Welbions

projectteam
Rob Beerkens
Dinant Dollekamp
Han van der Meer
Herman Heuver
Herman van Ooijen
Ingrid Overkamp

in samenwerking met
Schreuders Bouwtechniek

kennis+kunde
(Re)Vitalisering 2.0
regelgeving+ vergunningen
directievoering+ bouwbegeleiding

Vanuit het stedenbouwkundig plan van MUST stedebouw en MAS architectuur worden o.a. op een tweetal posities in de bestaande verkaveling drie-laags portieketage flats gesloopt en vervangen door nieuwe woningbouwvolumes.

De gesloopte flats kenden een monotoon aanbod qua appartementen en vooral de gesloten koppen van de gebouwvolumes ontkenden de relevantie van o.a. het beeld en uitzicht van en naar de directe omgeving, de entree van de wijk en de beekzone als rand van de stad.

Door in te zetten op één nieuw gebouwvolume, passend binnen de stempel en kavelstructuur, met een gevarieerder woningprogramma (appartementen en stadswoningen) past dit ontwerp naadloos binnen alle nieuwe uitgangspunten. Ondergronds parkeren, ruimte voor sport en spel aan de groenzone bij de kop van het gebouw en de integratie van een onderdoorgang als langzaam verkeersroute zijn wezenlijke kenmerken van het ontwerp.

Het architectonische spel van geslotenheid versus openheid, de wijk-verbindende plint op de begane grond en de heldere detaillering maken het gebouwvolume tot aanwinst in de vernieuwde wijk.