projecten

Universiteit Twente De Vrijhof

Enschede

status
gerealiseerd

opdrachtgever
Universiteit Twente

projectteam
Hylke Gjaltema
Rob Beerkens
Marcel Barzilay
Martin Jager
Wicher Veenhoven

kennis+kunde
(Re)Vitalisering 2.0
interieur

De Vrijhof is een gezichtsbepalend gebouw op de campus van de universiteit Twente.

Het gebouw wordt gekenmerkt door een ingewikkelde betonstructuur. Naast de noodzakelijke aanpassingen op het gebied van veiligheid is MAS architectuur ook gevraagd door de UT de routing doorheen het gebouw te verbeteren en het interieur opnieuw vorm te geven.

Ten einde de oriƫntatie en toegankelijkheid te verbeteren is - als het ware - een lichtschacht door het gebouw heen geslagen waarin een nieuwe hoofdtrap is gerealiseerd. Naast deze ingreep is het gebouw overzichtelijker ingedeeld door het herplaatsen van verschillende functies en ruimtes. Tentoonstellingsruimten en theaterzalen ten behoeve van het culturele centrum van de universiteit en de centrale bibliotheek en kantoren voor allerlei extra-curriculaire organisaties zijn alle in het gebouw gehuisvest.

Als laatste zijn het interieur en het schilderwerk volledig vernieuwd, de vloerbedekking vervangen, een nieuw verlichtingsplan opgesteld en is er een ontwerp gemaakt voor de vaste inrichting.