projecten

Hotel am Neumarkt

Osnabrück

status
studie

opdrachtgever
T.E.B. Fünfte Grundstücksgesellschaft mbH & Co.KG, Hamburg

projectteam
Rob Beerkens
Gerwin Tornij
Haroen Martens
Arthur Voost

in samenwerking met
Hoff und Partner
UBIKmh, Amsterdam
Ingenieursbüro Pax, Bad Iburg
Wijnveld & Partner, Osnabrück

kennis+kunde
Bouwen in Duitsland

Tegenover het reeds gerealiseerde Hasehaus in het centrum van Osnabrück zal een nieuw hotel verschijnen. MAS architectuur werd uitgenodigd om deel te nemen aan een internationale prijsvraag voor de gevels van dit hotel, en won de derde prijs.

Samen met het Hasehaus, vormt het hotel de poort en de opmaat naar de nieuwe Neumarkt.
Vanwege de heterogene context en de schaalverschillen tussen de Neumarkt en Öwer de Hase, zijn voor de belangrijkste gevels van het hotel verschillende verschijningsvormen gekozen.

Aan de Neumarkt zijn 3 grootschalige, verdiepingshoge, horizontale, witte aluminium kaders als structurerend ontwerpmiddel ingezet. Door de kaders uit te laten kragen, ontstaat plasticiteit en dynamiek in deze gevel. De binnenvoering van de kaders is - evenals de tussenliggende verdiepingen - van hout. De hoek van het gebouw wordt eveneens geaccentueerd door de verdraaide kaders aan de Neumarkt.

Aan Öwer de Hase wordt het thema van de witte kaders verschaald naar het niveau van individuele hotelkamers. Ook hier ontstaat plasticiteit en dynamiek door de kaders naar buiten te draaien. Rondom de bovenste verdieping is een houten pergola ontworpen als een luchtige overgang naar de terugliggende verdieping.