projecten

Das Hasehaus

Osnabrück

status
gerealiseerd

opdrachtgever
Hoff und Partner

projectteam
Rob Beerkens
Gerwin Tornij
Dinant Dollekamp
Ingrid Overkamp

in samenwerking met
Hoff und Partner
UBIKmh

kennis+kunde
Bouwen in Duitsland
energiebewust

Het ontwerp voor het Hasehaus aan de Neumarkt in het centrum van Osnabrück overtuigde de jury door de goede stedenbouwkundige inbedding, de respectvolle omgang met de veelzijdige omgeving en de krachtige eigentijdse architectuur.

Het nieuwbouwcomplex, het eerste interculturele samenwerkingsproject tussen MAS architectuur en Hoff und Partner, voorziet in een uitgebalanceerde mix van horeca, kantoren en een stallingsgarage. De mogelijkheid om drie volwaardige voorgevels te ontwerpen is aangegrepen, een representatief gezicht in de vorm van een natuursteen gevel aan de Neumarkt, een meer individualistische gezicht in de vorm van een meerkleurige glasfaçade naar de rivier de Hase en in de stedenbouwkundige insnede in het gebouw een groen beplante gevel. Alle gevelopeningen zijn verdieping hoog en kennen drie verschillende breedtematen in een “at random” patroon binnen het gevelraster.

Op natuursteengevels aan de Neumarkt en de Wittekindstrasse wijken op de hoogste verdiepingen terug, een heldere verankering op de juiste schaal en wijze aan het plein en in de directe omgeving.