projecten

Nordhorn, binnenstad aan het water

Nordhorn

status
studie

opdrachtgever
Stadt Nordhorn

projectteam
Rob Beerkens
Gerwin Tornij
Haroen Martens

in samenwerking met
Modellbau Münster

kennis+kunde
Bouwen in Duitsland

De Vecht als verbinding tussen het centrum en het nieuwe waterkwartier.

Nordhorn profileert zichzelf als een stad met een speciale relatie tot het water. Dit wordt weerspiegeld in het motto 'Nordhorn, binnenstad aan het water' als een essentieel onderdeel van de identiteit van de stad.

Stedenbouwkundig pakken we het water in ons ontwerpvoorstel op als centraal thema. De Vecht verbindt niet alleen visueel, maar ook functioneel een nieuwe enscenering van belangrijke plekken en pleinen langs beide oevers. Een zorgvuldig gepositioneerde nieuwe stadshaven met een nieuwe, bijna 65 meter lange brug is een essentieel stedenbouwkundig onderdeel van het Waterkwartier.

Het nieuwe marktplein wordt niet alleen begrenst door de oude kerk en het 'Gemeindehaus', maar ook door de nieuwe markthal, restaurant en de nieuwe stadshaven! De strategisch gepositioneerde gastronomie als volume die land en water verbindt, en de mogelijkheid voor bezoekers om het water via trappen te benaderen, zijn belangrijke nieuwe recreatieve kwaliteiten.

Met zijn bestrating krijgt het nieuwe Havenplein dezelfde uitstraling als het marktplein. Door deze optische eenheid kan het gebied ook worden gebruikt als één grote ruimte. Een structurerend dakelement verbindt de verschillende nieuwe volumes rond het havenplein, zoals horeca, het VVV-kantoor bovenop een botenhuis, een mixed-use gebouw met een commerciële begane grond en de daarboven liggende 'havenappartementen'.