projecten

Kantoorgebouw en Hogeschool

Wissenschaftspark Osnabrück

status
in uitvoering

opdrachtgever
DELTA Immobilien Invest GmbH & Co. KG

projectteam
Gerwin Tornij
Haroen Martens
Arthur Voost
Richard Brok

in samenwerking met
Hoff und Partner
Köster Bau GmbH

kennis+kunde
Bouwen in Duitsland

In 2020 won MAS architectuur de internationale prijsvraag voor het ontwerp voor een multifunctioneel gebouw met als eerste gebruikers de Hochschule Osnabrück en E3/DC (Hager Energy).

Het project heeft een cruciale positie binnen het Wissenschaftspark in Osnabrück en volgt de orthogonale oost-west oriëntatie van het gebied. Het gebouw bestaat uit 2 bouwdelen die aan de pleinzijde met elkaar zijn verbonden. De noordvleugel wordt voornamelijk gebruikt door de Hogeschool van Osnabrück, de zuidvleugel en het brugdeel door E3/DC. Door de U-vormige vormgeving opent het gebouw zich via een fraai vormgegeven binnenhof naar de hoofdontsluiting.

Het ontwerp kenmerkt zich door een dynamisch architectonisch beeld en het gebruik van hoogwaardige materialen die de exclusiviteit van het gebouw in hun omgeving waarborgt. Bij het ontwerpen van de gevel is gestreefd naar een maximaal effect met minimale middelen. De algehele uitstraling van het gebouw wordt gekenmerkt door de herhaling van slechts twee elementen: gesloten, geprefabriceerde gevelelementen en kozijnen, elk in 2 maten. De geprefabriceerde natuurstenen delen van de gevel zijn schuingeplaatst. De ramen zijn dieper in de gevel geplaatst en één van de negges en de onderzijde van de gevelopeningen zijn bekleed met een aluminium beplating in een warme brons/koper kleur.

Door de richting van de dichte gevelelementen te variëren ontstaat een zeer dynamisch architectonisch beeld. Afhankelijk van de kijkrichting langs de gevels lijkt elke gevel meer gesloten of meer open. Binnen dit gevelconcept, het spel met grotere gevelopeningen gingen door op plaatsen waar het onderliggende ruimtelijke programma dit vereist of toelaat.