projecten

Oncologisch Centrum (fase 1) ZGT

Hengelo

status
gerealiseerd

opdrachtgever
Ziekenhuis Groep Twente

projectteam
Rob Beerkens
Gerwin Tornij
Arthur Voost

in samenwerking met
Ziekenhuis Groep Twente

kennis+kunde
interieur
directievoering+ bouwbegeleiding
kostenbeheersing
proces+organisatie

In het nieuwe Oncologisch Centrum wordt het behandelcentrum voor systemische therapieën en de poliklinische oncologische zorg geconcentreerd op één locatie binnen ZGT Hengelo.

Het project bestaat uit 2 fasen. In de eerste fase werden de systemische therapieën (chemotherapie, immunotherapie en hormonale therapie) op één locatie geconcentreerd. Deze fase is in 2020 opgeleverd. De tweede fase bestaat uit het concentreren van de poliklinische oncologische zorg en wordt in het voorjaar van 2022 opgeleverd. Het Oncologisch Centrum is rondom een patio gesitueerd die wordt ingericht als een ‘tuinkamer’ waar patiënten of hun naasten zich even terug kunnen trekken. 

Het definitieve PvE voor de dagbehandeling is aan de hand van diverse gesprekken samen met gebruikers vastgesteld. De gebruikers hebben hiervoor input en feedback bij patiënten opgehaald. Naast de ‘lounge’ zijn er bijvoorbeeld ook één- of tweepersoonskamers waar men behandeld kan worden. In dit project stond de ‘patient journey’ centraal. Er moest een warme, rustige en vooral niet-klinische sfeer gecreëerd worden. Het gevoel van klinische ziekenhuisgangen is in het ontwerp vermeden door gangen te verbreden en direct te betrekken bij wachtruimte en pantry.

Er zijn verschillende varianten qua ‘look & feel’ (kleuren, materialen en wandprints) gemaakt. Patiënten zijn gevraagd om hun voorkeur aan te geven. Deze feedback is verwerkt in het interieurontwerp en heeft geleid tot een warm, rustig, ruim en eigentijds opgezet geheel voor zowel patiënten, begeleiders als verplegend personeel.