projecten

Quartier Alte Post

Nordhorn

status
studie

opdrachtgever
LIST Develop Commercial

projectteam
Rob Beerkens
Gerwin Tornij
Haroen Martens
Dinant Dollekamp
Semra Aygun

kennis+kunde
(Re)Vitalisering 2.0
Bouwen in Duitsland
energiebewust

Het ontwerp is een eigentijds antwoord van twee volumes op de uiteenlopende randvoorwaarden van de heterogene omgeving van het station.

Het binnengebied opent zich richting de Stadtring. De ontsluiting van het plangebied wordt enerzijds subtiel begeleid door een lichte verdraaiing van het hotelvolume richting de entree. Anderzijds buigt het volume van het woongebouw sterker naar binnen en begeleidt de ontsluiting door o.a. de heldere vormgeving van de hoek van het gebouw. Het hotelvolume kent een uitkraging van twee verdiepingen aan de BahnhofstraƟe. Het vijf verdiepingen tellende volume wordt terrasgewijs afgebouwd tot 1 bouwlaag. De opbouw van het woongebouw bestaat uit vier bouwlagen op de hoek Stadtring / Ootmarsumer Weg en drie bouwlagen aan het binnengebied.

Beide gebouwen hebben een sterke horizontale structuur. Deze bestaat uit variƫrende uitkragingen ten opzichte van het in wezen heldere, rechthoekige basislichaam. Het bewust en discreet vormgegeven randdetail per verdieping combineert de mogelijkheid tot vergroening en zonwering, waarbij door de ontwerpverschillen in maat en hoeken een dynamisch beeld ontstaat. De materialisatie van de gebouwen bestaat uit eerlijke materialen zoals metselwerk, hout, aluminium en beton. De belangrijke en alom aanwezige beplanting en begroeiing heeft klimaatadaptieve kwaliteiten, minimaliseert stedelijke hittestress, bevordert de ecologische omgeving positief en onderstreept het duurzame imago van de twee gebouwen.