projecten

Psychiatrie am Uniklinikum RWTH Aachen

Aachen

status
studie

opdrachtgever
Uniklinikum der RWTH Aachen

projectteam
Rob Beerkens
Gerwin Tornij
Haroen Martens
Dinant Dollekamp
Semra Aygun

in samenwerking met
Hoff und Partner

kennis+kunde
gezondheidszorgexpress
Bouwen in Duitsland

De witte, geplooide gevelpanelen, die als glasgordijnen om het gebouw zijn gedrapeerd, en wit omlijste groenvlakken zorgen voor een eigentijdse en frisse uitstraling.

Het gebouw toont een balans tussen horizontale geleding en verticale plasticiteit en past zo harmonieus in de locatie. Het sluit enerzijds aan bij de sterke horizontale lijnen van het monument van het Universitair Ziekenhuis Aken en anderzijds bij de verticale, dynamische structuur van de naastgelegen UKA-parkeergarage.

Het gebouw toont een heldere, klassieke structuur. De sokkel heeft een houten bekleding, het centrale deel wordt gekenmerkt door een vliesgevel met witte aluminium bekleding en de dakopbouw en atria zijn weer bekleed met hout. De houten gevel kent ook diepere, houten ‘lamellen’, die de gevel meer plasticiteit geven. De plasticiteit van de witte aluminium gevel wordt bereikt door de licht uitkragende horizontale banden en door de afwisseling van de vlakke gevelpanelen met ‘plissébekleding’.

De vaste, geperforeerde en geplooide "gordijnelementen” die voor de openslaande ramen op de verdiepingen zijn gemonteerd zorgen voor gefilterd daglicht, natuurlijke ventilatie en zelfmoordpreventie. In de atria hebben de houten lamellen voor deze ramen dezelfde functie. Het spel met wit omlijste groenvlakken het totaalbeeld losser. De gevelbegroeiing heeft een positief effect op fijnstofvervuiling, CO2-opslag, het verkoelende effect en de ecologische uitstraling van het gebouw.