projecten

Hafenweg

Münster

status
studie

opdrachtgever
Coppenrath Verlag

projectteam
Rob Beerkens
Gerwin Tornij
Haroen Martens
Jerry Wagensveld

in samenwerking met
Hoff und Partner
UBIKmh

kennis+kunde
Bouwen in Duitsland
BIM

Het verzoek  vanuit Duitsland om een ontwerp te maken voor een nieuw woon-/werkgebouw aan de Kreativkai (oude binnenhaven)  te Münster is door MAS architectuur enthousiast opgepakt.

In het verlengde van de reeds ontwikkelde nieuwe architectuur aan de kade, meer specifiek direct naast een tweetal monumentale pakhuizen lag de uitdaging in het ontwerpen van een stedenbouwkundige visie voor het plangebied, met als architectonisch programma een ondergrondse stallingsgarage, een verbinding met het naast gelegen pakhuis, en een flexibel in te delen woon-/werkgebouw in twee fasen.

Conceptuele drager van gebouw is een eigentijdse vertaling van een bakstenen pakhuis met de toevoeging van een metalen “kroon” waarin gewoond en/of gewerkt kan worden. Na realisatie van de tweede fase ontstaat een verhoogd binnenplein, waarbij de openbare doorgang van achterliggende Hafenweg naar de kade d.m.v. hellingbanen en trappen geborgd is. De toegepast licht hellende kappen verwijzen naar de oorspronkelijke bebouwingstypologie van hallen en pakhuizen en staan haaks op de binnenhaven.